Ny_logga

Välkommen till Nacka Brukshundklubb!

Ordförande har ordet

Nytt år med allt vad det innebär..
Börjar med att tacka för förtroendet att åter få vara ordförade i vår fantastiska klubb. 
Våra kurser rullar på året om. Klicka in här på sidan under kurser och boka kurs så ser ni utbudet.
Läs i vår kalender och även på FB så får man tips om när våra öppna träningar, jourer och mycket annat som sker på klubben.
Under hela 2024 kommer vi göra en sattsning för våra tävlingsekipage i bruks/lydnad. 
Är du intresserad av att hjälpa till på klubben? Bara att säga till! Du är varmt välkommen. 

Annette Ståhl
Ordförande Nacka BK

Månadens bild - Mars

Pike - en härlig jaktgolden!

Pike är en kille på snart två år med otroligt mycket energi och arbetslust men även en riktig liten kelgris när vi är hemma i soffan och myser. På vår lediga tid så tränar vi lydnad ihop. Bilden är tagen från vår första träff med A-team, en lydnadssatsning som sträcker sig under hela 2024 som vi hade turen att bli uttagna till, berättar matte Sandra.
Fotograf: Denice Robrandt
Ägare: Sandra Bauer
 

Dags för årsmöte - Alla medlemmar är varmt välkomna!

Den 21 februari kl 18.30 i klubbstugan. 
Kom och träffa gamla och nya klubbkompisar, lär med om vad som är på gång på klubben och kom gärna med egna idéer och förslag till styrelsen!
Valberedningens förslag till ny styrelse hittar du här.
Dagordning
Verksamhetsberättelse för 2023
Verksamhetsplan 2024
Budget
Resultatrapport
Balansrapport
Vi bjuder på enklare förtäring
Om du vill äta vill vi att du anmäler dig till sekreterare@nackabk.nu senast den 17/2
/Styrelsen

Månadens bilder - arkiv 2024!

loading...

FRÅN TIDNINGEN BRUKSHUNDEN:
Alla ska känna sig välkomna!

Att få fler att hjälpa till är en knäckfråga i många klubbar. Nacka Brukshundklubb hittade lite av en slump ett vinnande koncept när de startade en ny Nose Work-grupp. Nu vill de sprida det vidare till andra.

Många klubbar har tagit jullov när vi möter träningsgruppen i Hundhallen i Haninge. Men Nacka BK har bestämt att hålla kurser året om och just idag är det ordförande Annette Ståhl som leder en lägre klass brukskurs. På schemat står bland annat krypträning.
– Glöm inte att belöna lugnet, speciellt om du har en hund som är lite het, tipsar hon Camilla Thurn, vars australian shepherd är lite väl ivrig. Du kan belöna lite högre upp, då åker rumpan ner!
För att kunna locka kursdeltagare även när det är som kallast ute är det inomhusträning som gäller. Annette har bokat olika hallar i hela Stockholmsregionen för att matcha behovet vid varje träningstillfälle.
Nacka BK har runt 550–650 medlemmar beroende på när under året man mäter. Antalet har legat stadigt i många år.
– Det beror på flera saker tror jag. Dels att vi är en klubb i Stockholm där det bor många med hund, dels att vi håller många kurser året om. I Nacka BK är det sociala viktigt. Många tycker att fikastunden är minst lika rolig som själva hundtränandet. Ingen gren är heller viktigare än någon annan. Alla ska känna sig välkomna – oavsett träning, nivå eller vilken hundras de har, säger Annette och nämner ett ord som de pratat mycket om på sistone - inkluderande.
Förutom det ordinarie kursutbudet med rally, agility, lydnad, bruks, Nose Work och grundkurser för valp, unghund och allmänlydnad så har man i flera år haft olika kvällar med jourträning och olika dagar för olika discipliner med allt från allmänlydnad till tävlingslydnad i olika grenar. Då går det att komma ner och få hjälp med det man behöver träna.

Alla hjälps åt
Gästinstruktörer tas också in till klubben, duktiga profiler och instruktörer som får dela med sig av sitt kunnande. Till exempel bjöd man in Tobias Gustavsson från SWDI och Lena Kerje när man drog igång sin nya satsning på bruks för dem som tävlar och tränar.
På samma sätt är man generös med att låta sina egna instruktörer åka iväg på clinics för att lära sig mer. Det gäller inte bara att utbilda nya instruktörer utan att bibehålla sina befintliga och hålla dem såväl motiverade som uppdaterade.
– Lyssna på dem och fråga – vad motiverar dig? Är det nya utbildningar? Föreläsningar? Något annat? säger Annette.
På samma sätt lyssnar man av medlemmarna. Som i somras när klubben började fundera på hur de skulle ta till vara på det växande intresset för Nose Work. Den 6 augusti lades en enkel fråga ut i Facebook-gruppen: ”Vill du vara med och träna Nose Work?
Det var ett medvetet val att inte starta en ny sektor, utan en egen grupp – Nacka BK Nose Work. Sedan dess har gruppen fått 50 medlemmar.
– I september hade vi vår första träning. Det fanns ingen instruktör utan alla fick hjälpa till. Tolv personer kom och gjorde behållarsöksutmaningen och fikade.
Efter träningen blev det möte och tillsammans sattes en struktur upp för gruppen. Beslutet blev att vem som helst ska kunna ta initiativ till saker, men för att få vara med på den öppna träningen så måste alla hjälpa till utöver att ha en grundkunskap. Det är helt enkelt ett sätt att komma bort från den vanliga situationen där ett litet gäng gör allt.

Hund för alla
Sedan dess har det varit tolv träningsevenemang och fler är på gång – i allt från stadsmiljö till fordonssök i villaområde. Fyra tävlingsledare och åtta tävlingssekreterare har utbildats på två månader och klubben har dessutom ansökt om och lagt upp två tävlingar i klass 1 under våren och två i klass två är på gång.
– Man kan undra varför det gick så fort och varför så många vill hjälpa till. Är det för att Nose Work är nytt? Eller för att det är just inkluderande – alla får vara med och träna och bestämma? Hjälper man till så får man förtur till våra tävlingar, det är en sak, säger Annette och berättar att de nu vill sprida tänket i sina andra sektorer för att få fler engagerade funktionärer.
Ytterligare exempel på att jobba inkluderande är Hund för alla, ett projekt som erbjuder funktionshindrade att komma till klubben under ledning av SBK-instruktören Ann Magnusson. 
– Det finns mycket forskning som visar att människor som inte kan leva sina liv obehindrat mår psykiskt gott av att umgås med djur. I Hund för alla får alla barn ”sin egen hund” och får dessutom komma ut i naturen.
Något annat som är stort hos Nacka BK är speciella kurser för pensionärer. Initiativet togs av SBK-instruktören Inger Larsson som ville dra igång pensionärskurser när hon själv gått i pension. Sedan 2013 har det blivit två kurser per termin.
– Hon har utgått från SBK allmänlydnadspasset, men har även lagt in skogsövningar, uppletande, enklare spår och sökövningar. Annars är det lätt att tro att pensionärer måste gå på asfalt för att inte ramla, säger Annette och fortsätter:
– Och så åker de in till stan och tränar en gång varje termin. Då kan de exempelvis hålla till i allén på Strandvägen, där det är mycket störningar med spårvagnar, bussar och blåljus. Sedan blir det en god lunch tillsammans med hundarna innan de går ut på Djurgården för att träna inkallning utanför Vasamuseet för att sedan ta Djurgårdsfärjan hemåt igen.
– Att fortsätta utvecklas som klubb är viktig i dessa tider där allt ska gå fort och folk och vi har mindre och mindre tid. Vi måste vara öppna att prova nya saker, säger Annette och fortsätter:
– Sedan en sak till… humor! Hur viktigt är inte det?!? Ibland blir det lite väl allvarligt. Skämta och prata med varandra. Vi har ju ändå det roligaste intresset tillsammans – hundar!

FAKTA NACKA BK
Startades: 1978 (men blev officiell lokalavdelning till SBK 1979).
Antal medlemmar: 550–650. Stockholms näst största Brukshundklubb.
Marken arrenderas av kommunen och klubben upplåter i sin tur mark till Nacka Hundungdom, som de delar planer och kurssamarbeten med.

TEXT: YASEMIN BAYRAMOGLU // FOTO: NILS PETTER NILSSON

Här går pensionärerna fint

Kan man lära gamla hundar att sitta? När pensionärskursen på Nacka Brukshundklubb träffas är det inte så viktigt att ta reda på det. Det är den fina stämningen som lockar.
 Här på Nacka brukshundklubb har hundinstruktören Inger Larsson hållit i kursen ”pensionärskurs i vardagslydnad” i tre år. Det skojas om kursnamnet och hemläxan från förra gången som var att gå fint utan koppel.
 –   Jag har gått fint hela veckan, säger en man och de andra skrattar.
 De flesta av deltagarna har gått kursen tillsammans i tre år. Det är högt i tak och glad stämning. I ett följe går deltagare och hundar ner mot grusplanen för första övningen. Hundarna ska gå okopplade bredvid sina ägare i en bana runt planen. Stämningen i gruppen är tålmodig och lugn, och alla väntar på sin tur. Det enda som hörs är instruktörens beröm av hundarna och en och annan tillsägning.
 Efter övningen står promenad in i skogen på tur. En kort uppförsbacke leder in gruppen i lövverket. Efter 50 meter instrueras nästa övning av Inger. En inkallningsövning där ägaren går ur hundens synfält.
 Hundarna reagerar olika på att deras ägare försvinner. Någon försöker smita, en annan sitter stilla kvar och en tredje skäller högt. När ropet från ägaren kommer rusar hundarna iväg. När alla är samlade igen fortsätter promenaden fram till det hemtrevliga gula klubbhuset. Där inne doftar det kaffe och bullar och kursen avslutas med en härlig fikastund.  

Text och bild: Jennie Wannfors

Om Nacka BK

Nacka brukshundklubb grundades 1978 och blev officiell lokalavdelning till SBK i februari 1979. Det var ca 50-70 medlemar från start och idag är vi ca 590 - det gör oss till Stockholms näst största brukshundklubb. 

Här kan du läsa hur
 Svenska Brukshundklubben behandlar personuppgifter.
 

Missa oss inte på facebook och Instagram

På Facebook kan du enkelt komma i kontakt med dina klubbkompisar. Man kan stämma träff för träning eller ge annan rolig info vad som händer på klubben eller i hundvärlden, ge tips om sin träning, ställa frågor eller bara dela med sig av fina hundbilder eller annat som rör hund och Nacka BK. Varje sektor har också en egen FB sida.

Vår huvudsponsor

"Hälsosam livsstil för hundar, katter och hästar"