Ny_logga

Kursutbud

Lydnad

Till lydnadskurserna hör dels valp-och unghundskurser och dels de förberedande kurserna i lydnad. Dessa ger en bra grund för fortsatt träning då en bra grundlydnad ofta krävs för att säkert kunna tillgodogöra sig exempelvis träning i Agility.

Mer om Lydnad kan du läsa på sektorns sida.

Sök

Till skillnad från spår så jobbar sökhunden utan spårlina och oftast med ett högt nosarbete. Arbetet går ut på att söka av ett område efter en människa som gått vilse eller skadat sig.

Spår

Att spåra går ut på att hunden följer ett spår på marken antingen efter en människa eller efter vilt. Hunden går med spårlina och söker av med nosen nära marken.

Agility

Agility är en hundsport från England. I Sverige tävlar hundarna i fem olika storleksklasser: X-Small, Small, Medium Large och X-Large. I X-Small-klasserna tävlar hundar med en mankhöjd under 28 cm. I Small-klasserna ska hundens mankhöjd vara under 35 cm. Medium-klasserna är för hundar som är mellan 35 cm och 43 cm. i Large-klassen tävlar hundar som är mellan 43 cm och 50 cm. Hundar som är över 43 cm får tävla i X-Large. Hinder som ingår i agility är: Balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, bord, hopphinder, säck, A-hinder, viadukt/mur och långhopp.

Det går ut på att så fort som möjligt forcera en hinderbana med så lite fel som möjligt. Den hund med minst fel och snabbast tid vinner. Det finns två olika klasser, hoppklass (utan kontaktfältshinder, dvs balansbom, gungbräda och A-hinder) och agilityklass (här kan alla hindertyper vara med).

Denna hundsport tycker nästan alla hundar om och det är en bra aktivering både för hunden och människan.
Agility är en hundsport som växer lavinartat. För att börja med agility måste hunden vara minst 12 månader och ha en god allmänlydnad. Hunden arbetar okopplad och måste därför absolut komma på inkallning och ha en god kontakt med föraren. Hunden måste också kunna vistas lös tillsammans med andra hundar utan att "mucka gräl" eller tappa kontakten med föraren.

Mer information finns på sektorns sida.


Rallylydnad

Rallylydnad är, sedan 1:a juli 2011, en officiell hundsport, som sprider sig snabbt över landet. Sporten är ursprungligen hämtad från USA. En enkel beskrivning av rallylydnad är att den är en gren mellan allmänlydnad och tävlingslydnad. Rallylydnad premierar glädje och god kontakt mellan hund och förare. Enkla moment utförs på en bana med skyltar som beskriver vilka moment som ska utföras.

Mer kan du läsa på sektorns sida.

Nosework